Tot en met Windows XP werd een zogeheten “SteadyState” functionaliteit officieel door Microsoft ondersteund. De SteadyState functionaliteit houdt in, dat alle wijzigingen die een gebruiker tijdens een sessie doorvoert (de “User-delta”) ongedaan worden gemaakt na een reboot. Bijvoorbeeld: een gebruiker meldt aan op een machine en installeert Microsoft Office. Deze Office installatie zal verdwenen zijn van de werkplek zodra de machine opnieuw opgestart wordt. De SteadyState functionaliteit is dus vergelijkbaar met de snapshot-functionaliteit van bijvoorbeeld VMWare, Virtualbox of Hyper-V, waarmee je teruggaat naar een eerdere “state” van de computer.

Een mooie functionaliteit die veel praktisch nut heeft, maar helaas wordt deze functionaliteit niet meer aangeboden of ondersteund onder Windows 7. Toch is het SteadyState principe nog steeds werkbaar te krijgen onder Windows 7. Zo heeft Panos Macheras hier een mooi artikel geschreven over zijn oplossing voor Windows 7 en SteadyState. Helaas zitten er aan deze oplossing nog wat haken en ogen welke ik in dit artikel zal beschrijven en oplossen.

In de basis is een SteadyState machine niets anders dan een Windows 7-installatie met twee verschillende boot-opties naar een VHD (Virtual Harddisk). De twee boot-opties zijn “Windows 7” en “SteadyState” en hebben de volgende functionaliteit:

Door de boot-timeout op 0 te zetten met als standaard boot-optie de SteadyState boot wordt zeker gesteld dat de gebruiker in SteadyState terecht komt. SteadyState werkt als volgt:

Zodra de machine start wordt een tijdelijke extra VHD aangemaakt waarin de User-delta wordt opgeslagen. Met het afsluiten van de sessie wordt de user-delta samengevoegd met de Windows 7 VHD (merge) of weggegooid (discard). De “Merge” vindt plaats wanneer naar de reguliere Windows 7 geboot wordt en de “discard” vindt plaats wanneer naar Steadystate geboot wordt.

De oplossing van Panos Macheras bestaat uit een (AutoIT-) script waarmee de merge en discard van de User-delta geregeld worden. Nou is Pi-CT eigenlijk geen fan van Auto-IT, maar in dit geval heeft het een aantal voordelen:

De scripts werken op zich prima, maar er zijn een aantal haken en ogen:

Oplossingen voor deze punten zijn relatief eenvoudig:

Mocht je hiermee aan de gang gaan: Succes!

Stuur bij vragen of opmerkingen even een berichtje aan blog@pi-ct.com.

crossmenu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram