Windows 10 is uit en we zullen natuurlijk steeds vaker met dit nieuwe OS geconfronteerd worden. Het wachten was dan ook op het officieel uitkomen van App-V 5.1 waarmee Windows 10 officieel ondersteund zou gaan worden. We zijn direct na de release aan het testen gegaan en hebben toch wat puntjes gevonden die out-of-the-box niet helemaal standaard werken.
 
Bij de installatie en eerste test van de App-V 5.1 Sequencer viel het volgende scherm op:
 
App-V 5.1 - Voorbereidingen in de sequencer

 
 

Het is normaal een soortgelijk lijstje te zien wanneer het systeem waar de Sequencer op draait nog niet volledig geconfigureerd is. Bij voorgaande versies op Windows 7 en Windows 8 konden de Windows Defender en de Windows Search services uitgeschakeld worden zodat deze geen ongewenst gedrag zouden vertonen bij het maken van sequences (zaken blokkeren en ongewenst vervuilen met search logs). De melding dat er actieve antivirus software aanwezig is hadden we nog niet eerder gekregen. Enig uitzoekwerk bracht aan het licht dat de antivirussoftware melding getriggerd wordt door Windows Defender.
 
2

 
 

Het uitschakelen van de Windows Defender zou dit problemen moeten oplossen, maar... in Services.msc liepen we tegen het volgende probleem aan:
 
3

 
 

Ondanks het feit dat services.msc met elevated rights was opgestart zijn de knoppen om de service uit te zetten, restarten en stoppen uitgeschakeld.
Ook met een elevated Command Prompt kon Windows Defender niet uitgeschakeld worden.
 
4

 
 

Oplossing kan zijn om te gaan stoeien met ownership van- en rechten op de bijbehorende register sleutels, maar de volgende stappen zijn toch wel wat eenvoudiger om de defender service te stoppen:

1. Druk op de Windows Start knop en ga naar instellingen:
 
5

 
 

2. Kies rechtsonderin voor “Bijwerken en beveiliging”
 
6

 
 

3. Belangrijkste stap hier is om de Realtime-beveiliging uit te zetten, maar het kan geen kwaad om de onderste twee beveiligingsopties ook uit te schakelen:
 
7

 
 

4. Open pas nadat je de Realtime-beveiliging hebt uitgezet regedit.exe als administrator (dus elevated) en ga naar: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\WinDefend

Pas hier de REG_Dword waarde “Start” aan, standaard heeft deze waarde 2 (Automatic); wijzig deze in 4 (Disabled)
 
8

 
 

5. Nu we hier toch zijn kunnen we dit ook direct doen voor WSearch (Windows search):
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\WSearch
 
9

 
 

6. Reboot het syteem en controleer of de service WinDefend uit staat.
 
10

 
 

Wat ook opviel was dat de App-V sequencer na de herstart direct weer in het voorbereiding scherm kwam met de volgende melding:
 
11

 
 

Deze melding wordt veroorzaakt door de Shell Experience Host (een AppX package in C:\Windows\SystemApps). Het is nog niet gelukt om deze melding direct weg te krijgen zonder dat het startmenu ook aangetast en onbruikbaar wordt. Echter dit blijkt niet echt een probleem te zijn want als je even wacht en vervolgens op Refresh drukt zal de melding verdwenen zijn.
 
12

 
 

Door deze stappen uit te voeren heb je dus de sequencer onder Windows 10 helemaal klaar voor het sequencen van applicaties. Succes!

 
 

crossmenu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram